Panel rasprava „Mobilnost za sve”
18.04.2018.

Panel rasprava „Mobilnost za sve”

Na Zagrebačkom Velesajmu 12. travnja 2018. godine održana je panel rasprava o temi  „Mobilnost za sve“. Nakon prikazivanja filma „Mobilnost za sve“ koji je prikazala Toyota, kao dio svoga društveno odgovornog poslovanja Marica Mirić je predstavila pojam mobilnosti. Naglasila je kako mobilnost – nije samo kretanje od točke A do točke B ili fizičko gibanje, nego je i mogućnost komunikacije za gluhe osobe te mogućnost orijentacije za slijepe osobe. Osvrnula se i na Opći komentar br. 2 Odbora za prava osoba s invaliditetom o primjeni 9. članka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji ističe kako je osobama s invaliditetom pristup zgradama, mjestima, prijevozu te informacijama i komunikaciji i dalje loš.

U panel raspravi sudjelovali su Luka Dobrinić - trener Dine Sokolovića, Dario Maravić - kondicijski trener Dine Sokolovića, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - najuspješnije stolnotenisačice s invaliditetom te Mirela Šikoronja - tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba.

Potom je pitala sudionike panel rasprave koji se svakodnevno susreću s poteškoćama mobilnosti i pristupačnosti kako se nose s njima i s kojim se izazovima svakodnevno susreću.

O poteškoćama mobilnosti i prijevoza osoba s invaliditetom do mjesta treninga govorio je Luka Dobrinić. Iz vlastitog iskustva zaključio je kako su skijališta relativno dobro pristupačna.

Dario Maravić istaknuo je važnost tehnologije kako u svakodnevnom životu tako i u sportu gdje je njena primjena i prilagodba omogućila lakše provođenje dijagnostike te praćenje i odvijanje određenih procesa.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić govorile su o ulozi sporta u osamostaljivanju osoba s invaliditetom i predstavlja izazov kako za polaganje vozačkog ispita tako i za putovanja.

Na iskustvo ovih uspješnih sportašica nadovezala se i tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba Mirela Šikoranja istaknula je suradnju Toyote i Sportskog saveza Grada Zagreba kao mogućnost za provođenje novih projekata te pozvala sudionike da se 18. svibnja pridruže na festival sportova na Atletskom stadionu mladost u 10 sati.

Nakon rasprave prisutnima se inspirativnim riječima obratio Kensuke Tsuchya, predsjednik uprave Toyota Adria.  

Potom je prisutnim osobama s invaliditetom, koje su to željele, omogućena testna vožnja Toyota vozila s ručnim prilagodbama.