Održana Konferencija „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“
28.09.2018.

Održana Konferencija „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu jučer, 27. rujna 2018. godine održana je konferencija na visokoj razini „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“ na kojoj su sudjelovali povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, ministrica za demografiju obitelj, socijalnu politiku i mlade Nada Murganić i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Konferencija se bavila aktualnim temama digitalizacije radnih mjesta i izazova na modernom tržištu rada te izazovima koji pred države članice stavlja implementacija Europskog stupa socijalnih prava.

„Ovu konferenciju smo nazvali Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava koji predstavlja 20 načela na kojima će biti temeljeni EU fondovi, među kojima Europski socijalni fond, a koje predstavljaju skup vrijednosti koje Unija želi i financijski poduprijeti. Predsjednik Vlade na Social Summit for Fair Jobs and Growth u Göteborgu dao je podršku povelji o Europskom stupu socijalnih prava te je tom prigodom istaknuo neke komponente na kojima u Hrvatskoj izuzetno radimo. Prvenstveno kada je u pitanju zapošljavanje. Hrvatska bilježi rekordno nisku nezaposlenost, imamo oko 130 tisuća nezaposlenih, stopa nezaposlenosti je 7,9%, a nezaposlenost mladih smo od 2013. prepolovili“, istaknuo je ministar Pavić.

Govoreći o važnosti Europskog socijalnog fonda kao instrumenta Europske unije koji bitno pridonosi društvenim promjenama u zemljama članicama ministar je predstavio brojne projekte koji se u Hrvatskoj provode zahvaljujući tom fondu u okviru kojega je na raspolaganju 13 milijardi kuna za unaprjeđenje socijalne inkluzije i rješavanje društvenih problema.

Posebno je istaknuo projekt Zaželi u okviru kojeg je osigurano milijardu kuna za zapošljavanje 7.000 žena u ruralnim krajevima koje će brinuti za 30.000 starijih kućanstava. Kao primjer dobre prakse, projekt su prepoznale i Irska i Austrija koje su zainteresirane za provedbu tog projekta u svojim zemljama.

Konferencija je obuhvatila dva panela: „Digitalizacija svijeta rada – izazov usavršavanja na modernom tržištu rada“ i „Implementacija Europskog stupa socijalnih prava.

Na prvom panelu sudjelovali su Egbert HOLTHUIS, voditelj Službe „Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska”, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivost, Europska komisija, Krešimir SEVER, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Bernard JAKELIĆ, zamjenik glavnog direktora HUP-a, Marin TROŠELJ, predstavnik projekta „Hrvatska stvara“, Dr. Aleš EKAR, predsjednik uprave Chromos boje i lakovi d.d, korisnik mjere pripravništva, Alojzije JUKIĆ, predsjednik uprave Comping d.o.o, korisnik mjere pripravništva.

Ivica BOŠNJAK, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Šime SMOLIĆ i Ivan ČIPIN, profesori Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Stanko RAGUŽ, Udruga Veličanka – korisnik programa „Zaželi”, te Mia TROHA, ravnateljica dječjeg vrtića Nemo – korisnik programa „Vrtići” sudjelovali su na drugom panelu „Implementacija Europskog stupa socijalnih prava“.

http://www.esf.hr/odrzana-konferencija-ususret-2030-godini-i-izazovi-europskog-stupa-socijalnih-prava/

Na konferenciji je kao predstavnica SOIH-a prisustvovala socijalna radnica Martina Mokus.