Održan XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem
25.10.2017.

Održan XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u suorganizaciji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Gradom Zagrebom organizirala je XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba. Simpozij je održan o temi “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ - Obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s invaliditetom.

Kao i na dosadašnjim simpozijima tako i ove godine u radu Simpozija sudjelovalo je preko 200 sudionika i to predstavnika nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom iz cijele RH, predstavnici ministarstava, gradske uprave te različitih institucija. U radu simpozija također su sudjelovali predstavnici europskih institucija osoba s invaliditetom te predstavnici nacionalnih saveza nekih europskih država.  

Simpoziju su nazočili, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Romana Galić, Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom, Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Dijana Kralj, ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, predstavnici HZZ, odgojno obrazovnih ustanova te ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i ostali uvaženi gosti. Simpoziji je medijski pratili i o njemu izvještavali HRT, Z1, HINA i Radio Martin.

Uvodno izlaganje Simpozij imao je Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a te je istaknuo važnost obrazovanja i zapošljavanja u životu osobe s invaliditetom, a time i položaja u društvu, SOIH će iskoristiti svoj položaj i ulogu u pokretu osoba s invaliditetom u donošenje zakona i podzakonskih akata u duhu Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom kako bi položaj osoba s invaliditetom u društvu bio što bolji.

Nakon uvodnog izlaganja u dijelu koji se odnosio na pozdravne riječi predstavnici pokrovitelja, ali i svečani uzvanici osjetili su potrebu kroz nekoliko riječi iskazati važnost održavanja ovakvog simpozija koji se održava već 22. godinu po redu. Mnogi od njih su kroz pozdravne riječi istaknuli da teme koje se obrađuju su širokog dijapazona iz područja osoba s invaliditetom, a izrečena razmišljanja sudionika i zaključci značajno doprinose u radu svih institucija kako na osnovnoj razini tako i na procese donošenja dugoročnih strateških dokumenata.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi, nastavljano je s radnim dijelom simpozija.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u svom izlaganju osvrnula se na Nacionalnu strategiju izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, u svom izlaganju prikazala je novine koje donose izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Novu Uredbu o metodologijama vještačenja prezentirala je Đurđica Blažinkov Živković iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, osvrnula se na položaj osoba s invaliditetom u RH u zadnjih godinu. To je, u stvari, bio sukus njenog izlaganja kojega je imala u Hrvatskom saboru kada je prezentirala izvješće o radu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Međunarodni karakter ovom simpoziju dali su predstavnici međunarodnih organizacija osoba s invaliditetom poput EDF (European Disability Forum), odnosno DPI (Disabled People's International).

Budući da zbog bolesti nije mogao nazočiti simpoziju, Giampiero Griffo, član Upravnog odbora Disabled People's International - European Region je video vezom prezentirao svoje izlaganje pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje kao ljudsko pravo“.

Pierre Gyselinck, član Upravnog odbora Europskog foruma osoba s invaliditetom – EDF i predsjednik Belgijskog foruma osoba s invaliditetom, također je imao izlaganje na temu inkluzivnog obrazovanja pod nazivom „Inkluzivno obrazovanja u Flandriji“.

Također aktivnu ulogu u radu simpozija pružio je i Jean-Luc Simon, predsjednik Disabled People's International - European Region.

Nacionalni savezi koji predstavljaju udruge prema vrsti invaliditeta predstavili su Ciljeve održivog razvoja do 2030. Svaki od saveza imao je zadaću obraditi nekoliko ciljeva te ih prezentirati na plenarnom dijelu simpozija.

Nakon plenarnog dijela simpozija, rad je nastavljen kroz dvije paralelne radionice i to „Žene s invaliditetom“ koju je moderirala Gordana Jurčević iz SOIH - Mreže žena s invaliditetom i „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“ koju je moderirala Marijana Grgin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nakon predstavljanja zaključaka s radionica u nastavku plenarnog dijela simpozija Nevenka Baran, sutkinja Visokog trgovačkog suda predstavila je Osnove europskog zakonodavstva.

Značajne uspjehe koje Grad Zagreb postiže u zapošljavanju osoba s invaliditetom Romana Galić i Marinka Bakula Anđelić prezentirale su kroz temu „Grad Zagreb predvodnik u zapošljavanju osoba s invaliditetom“.

Drugi dan rada simpozija bio je predviđen za predstavljanje iskustava udruga osoba s invaliditetom u zapošljavanju i inkluzivnom obrazovanju osoba s invaliditetom.

Iskustva u zapošljavanju osoba s invaliditetom u gradu Rijeci, odnosno u udruzi cerebralne i dječje paralize predstavio je njen predsjednik Miljenko Mišljenović.

Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar predstavio je iskustva koje Udruga ima u obrazovanju i zapošljavanju osoba s tjelesnim invaliditetom.

Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije prezentirala je rad „Zapošljavanje osoba s invaliditetom i društveno poduzetništvo“ unutar kojega je prikazala i proizvode koje rade članovi Društva uključeni u društveno poduzeće NAŠ IZVOR d.o.o. Čakovec.

Iskustva u zapošljavanju osoba s invaliditetom, u inkluzivnom obrazovanju ali i položaju udruga i osoba s invaliditetom u društvu prezentirao je Davor Marić, iz Udruga osoba s invaliditetom Daruvar.

Gordana Jurčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, predstavila je iskustva udruge u zapošljavanju osoba s invaliditetom kroz temu „Iskustva Udruge – jučer, danas, sutra“.

Na kraju drugog dana simpozija iskustva u zapošljavanju gluhih i nagluhih osoba iznijela je Zdravka Baštijan iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.

 

Foto galeriju možete pogledati na: