NACIONALNA KONFERENCIJA…
21.05.2019.

NACIONALNA KONFERENCIJA…

U organizaciji Victim Support Europe i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, uz podršku Ministarstva pravosuđa i Europske komisije održana je dana 20. svibnja 2019. Nacionalna konferencija pod nazivom „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“.

Sudionicima Konferencije uvodno su se obratili Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa, Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Aleksandra Ivanković, zamjenica izvršnog direktora Victim Support Europe, koja je istaknula važnost nacionalne i regionalne suradnje u području promicanja  i zaštite prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja.

O temi izazova i poteškoća rada mreža udruga za podršku izlagala je  predstavnica  talijanske Mreže podrške za žrtve kaznenih djela Rete Dafne  i Anamaria Drožđan-Kranjčec iz Ženske sobe, nakon čega je Aleksandra Ivanković  predstavila finski i francuski model širenja mreža i usluga za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Nakon kratke diskusije, sudionici Konferencije upoznati  su  s načelima standardizacije rada organizacija za podršku žrtvama, a Livija Plančić iz Bijelog kruga Split predstavila je proces dobivanja akreditacije o standardizaciji rada organizacije, uručen od Victim Support Europe.

Konferencija je poslužila kao prilika za povezivanje i razmjenu iskustava predstavnika institucija i organizacija civilnog društva koje su uključene u rad sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

Ispred SOIH-a na Konferenciji je sudjelovala Lorena Vovk, mag.iur.