In memoriam Anđelki Zelenko
07.01.2017.

In memoriam Anđelki Zelenko

Pokret osoba s invaliditetom, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i susjedne općine zauvijek su se oprostili u subotu 7. siječnja 2017. od Anđelke Zelenko jedne od najvećih liderica za prava osoba s invaliditetom i za unapređenje kvalitete njihova življenja.  

Na oproštaju koji je okupio iznimno velik broj onih koji su poštivali rad i djelo Anđelke Zelenko i predstavnica SOIH-a uputila je oproštajne riječi. Tom prilikom naglasila je da je Anđelka Zelenko bila žena, čovjek za koju se stvarno može reći da se imala radi čega i roditi jer nije otišla cijela - njezina djela veća su od njezina života, a ona nam ostaju.

Rođena 7. srpnja 1947. u seoskoj obitelji, završila je osnovnu školu i srednju školu u Slatini te Ekonomski fakultet u Osijeku. Teško pokretnu djevojčicu u školu su nosili roditelji, braća, vozili je na biciklu sanjkama pa čak i  na konju  samo da je završi. Pitanje zaposlenja za nju koja je od srednje škole u invalidskim kolicima čekala je 5 godina, cijeli radni vijek do 2008. provela je u Uredu geodetske uprave koji niti danas nije potpuno prilagođen.

U pokretu osoba s invaliditetom Anđelka je aktivna od prvog dana osnivanja SDDH.  Bila je  članica Predsjedništva SDDH, Predsjednica Nadzornog odbora HSUTI, članica Skupštine SOIH-a i vrlo aktivna članica SOIH mreže žena s invaliditetom. Uvijek dostupna, uvijek kreativna, uvijek timski igrač. Vjerna, odana, vrijedna i inovativna suradnica. Osoba koju su svi željeli u svojoj blizini.

Kao predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina bila je posebno respektabilna jer je Udrugu podigla na razinu na kojoj joj mogu pozavidjeti brojne udruge s tolikim brojem zaposlenih koliko nemaju brojna poduzeća u Županiji i gradu Slatini.

Uz osobne asistente za koje se od 2006. uključila u edukaciju i promoviranje samostalnog života uvela je pomoćnike u nastavi,  pomoć u kući, ali i posebno prilagođeni prijevoz. Udruga o svom radu ima najveći broj videoprikaza. Uz sve to s malim timom provela je i dva europska projekta.

Suradnju s lokalnom i područnom upravom provodila je na najvišoj – partnerskoj razini te je bila predsjednica županijskog i gradskog povjerenstva za osobe s invaliditetom.

Osobni primjer Anđelkinog života je za divljenje. Nakon smrti najbližih i odrastanja njihovih potomaka odlučila se za samostalan život od 2007. godine te je nabavila sva pomagala koja su joj uz asistenta i osobu koju je plaćala za pomoć tijekom noći omogućila da kvalitetno živi. Imala je elektromotorna kolica na vertikalno podizanje, električni krevet, „Servus“ uređaj, dizalicu i sve ono za što je znala da će olakšati napore pomagačima, a njoj unaprijediti kvalitetu života.

Anđelka Zelenko izjednačila je mogućnosti u brojnim postignućima bila je ispred „zdravih“. Pokazala je kako se nikad ne posustaje, a bila je aktivna do predzadnjeg dana svog života – do odlaska u bolnicu.

Sačuvajmo u našim srcima i sjećanjima Anđelku toplu kakva je bila, trajno čuvajmo i nastavimo njezina djela i vizije.

Draga Anđelka hvala ti što si bila tu, uvijek s nama i za sve.