Dani otvorenih vrata udruga 2019
20.05.2019.

Dani otvorenih vrata udruga 2019

U sklopu manifestacije  „Dani otvorenih vrata udruga“,  Zajednica saveza osoba s invaliditetom - SOIH, Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH  i Društvo distrofičara Zagreb - DDZ,  otvorili su  17. svibnja 2019. vrata zainteresiranim posjetiteljima.

U ime organizatora prisutne je pozdravila Marica Mirić i zahvalila  na dolasku svima prisutnima te posebno  pozdravila  Ljubicu Lukačić, saborsku zastupnicu, Branku Zečević, voditeljicu Odjela  za zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom i skrbništvo pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predstavnike Centra za socijalnu skrb Zagreb: Viktoriju Ivanković iz Podružnice Novi Zagreb,  Arsena Solowka, predstojnika Podružnice Trnje  te Jasnu Jurčević, predstojnicu Podružnice Donji grad.

Djeca iz dječjeg vrtića Iskrica razveselili su sudionike  pjesmom i plesom,  a  u nastavku su članovi i članice Vokalnog sastava Društva distrofičara Zagreb pod vodstvom Paule Fabinger-Orešković prikazali cjelovite procedure rada svake glazbene radionice koja se provodi jedanput ili dvaput tjedno.  Osim  teorijskog upoznavanja skladbe, radionica je obuhvatila  i vježbanje respiratorne i vokalne tehnike te su članovi i članice vokalnog sastava DDZ-a uz plesne pokrete i glazbenu pratnju izveli nekoliko prigodnih pjesama.   

Prisutnima se obratila Branka Zečević iz MDOMSP, istaknuvši da je ovaj susret prilika da se bolje čuje glas osoba s invaliditetom te da se razmjene informacije, a saborska zastupnica Ljubica Lukačić naglasila je kako je važno da u budućnosti zažive određene usluge koje će moći koristiti sve osobe s invaliditetom.

Lorena Vovk, pravnica iz SOIH-a, predstavila je koncept neovisnog življenja zajamčen člankom 19. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kroz lepezu grafičkih prikaza svakog segmenta života te osnovne razlike između života u obitelji i zajednici u odnosu na život u instituciji kroz stablo bivanja i življenja.

Kako Savez društava distrofičara Hrvatske djeluje u zajednici prikazano je kroz predstavljanje edukacija o mišićnoj distrofiji i ostalim vrstama invaliditeta koje SDDH provodi u školama i institucijama. Prilikom prikaza Marica Mirić posebno je naglasila da je Sheratonskom deklaracijom usvojena terminologija na koju se obvezuju svi tako što se za odrasle osobe koristi termin osobe s invaliditetom, a za djecu djeca s teškoćama u razvoju. Ujedno je predstavila i koncept univerzalnog dizajna koji podrazumijeva oblikovanje proizvoda, programa i usluga tako da ih mogu svi koristiti, bez potrebe za dodatnim prilagođavanjem.

Fran Vuljanić, fizioterapeut, predstavio je djelovanje DDZ kroz prikaz teme „Zdravlje u zajednici-uloga Društva distrofičara Zagreb” istaknuvši da DDZ već deset godina pruža usluge medicinske rehabilitacije za svoje članove, a terapijski postupci na temelju nalaza liječnika provode se uvijek individualno u skladu  s  potrebama pojedine osobe s mišićnom distrofijom. Osim dostupnih usluga, predstavljeni su i uređaji kojima se provode terapijski postupci te je najavljeno otvaranje slane sobe za osobe s respiratornim problemima u Novom Jelkovcu.

Marica Mirić naglasila je da su svi terapijski uređaji nabavljeni  putem projekata Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ispred SOIH-a na Danu otvorenih vrata uz Lorenu Vovk sudjelovale su i Martina Mokus te Viktorija Lapornik Kudlek.