Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017.
14.02.2017.

Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017.

http://www.sddh.hrVeć petu godinu za redom SOIH Mreža žena s invaliditetom aktivan je sudionik kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama /One Billion Rising Revolution, čija je ovogodišnja središnja tema eksploatacija žena i izgradnja globalne solidarnosti - dok nasilje ne prestane. Na tradicionalnom okupljanju 14. veljače, na Europskom trgu u Zagrebu, progovorilo se o višestrukom nasilju nad ženama s invaliditetom te se pokazala solidarnost u nastojanjima da se položaj žena s invaliditetom promijeni. 

Također, kampanja podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su prema statistikama Ujedinjenih naroda (UN) suočene 1 od 3 žene tijekom svog života što dovodi do brojke od milijardu žena i djevojčica. Posebno je naglašena potreba da Hrvatska kao jedna od zemalja potpisnica ratificira Istambulsku konvenciju - Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj kako bi se ista počela primjenjivati i kako bi se uspostavili standardi zaštite žena.

Rada Borić, koordinatorica kampanje, istaknula je činjenicu da se vrste nasilja razlikuju ovisno o zemljama i kontekstima, ali da im je zajedničko to da su žene zlostavljane samo zato što su žene. Također je upozorila na statistike UN-a o broju zlostavljanih žena koje su upozoravajuće, te je skrenula pozornost na institucionalno nasilje nad ženama, na njihovu potplaćenost na poslu i seksualnu eksploataciju njihovih tijela.

Sanja Cesar, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, istaknula je da mnogi u zemlji imaju problem prepoznati, definirati i imenovati da su žene te koje su žrtve rodno uvjetovanog nasilja i da je ono posljedica nejednakih odnosa moći, te je još jednom ukazala na hitnost i nužnost ratifikacije Istambulske konvencije.

Ispred SOIH Mreže žena s invaliditetom kao jednog od organizatora Kampanje govorile su Gordana Jurčević, predsjednica Mreže žena s invaliditetom i Marica Mirić, koordinatorica SOIH - Mreže žena s invaliditetom. Gordana Jurčević je u znak podrške Kampanji otpjevala pjesmu „Vehni, vehni fijolica“. Marica Mirić istaknula je važnost solidarnosti koja mora biti svakodnevno vidljiva zbog žena s invaliditetom koje trpe višestruko nasilje, ono u obitelji i to od najbližih rođaka te u institucijama te od nepoznatih počinitelja. Navodi da još uvijek danas imamo malo obrazovanih žena s invaliditetom iz razloga što su škole nepristupačne i prisutne brojne predrasude od obitelji do šire zajednice. Žene s invaliditetom su u posebno osjetljivoj skupini jer zbog invaliditeta vrlo često nisu u mogućnosti  prijaviti nasilje ili pobjeći od nasilnika a uglavnom su ovisne o nasilniku u svakodnevnom životu

Poruke povodom kampanje prisutnima su uputili i Darijo Jurišić zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predstavnik Organizacije mladih Status M - Mislav Mihael Mandir, a Kampanju je posebno podržala saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Na samom kraju skupa u zrak su pušteni crveni baloni kao simbol podrške i solidarnosti.

U organizaciji kampanje sudjelovali su Centar za ženske studije, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, RODA -Roditelji u akciji, Ženska soba - centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, uz podršku portala Glas Hrvatske a sam događaj su popratili brojni mediji, HRT, RTL, Jabuka TV te N1.