Nošenje maski za lice nakon preboljele bolesti COVID-19 ili nakon cijepljenja

Nošenje maski za lice nakon preboljele bolesti COVID-19 ili nakon cijepljenja

U javnosti se često postavlja pitanje trebaju li osobe koje su preboljele COVID-19 nositi maske u situacijama koje su propisane odlukama Stožera civilne zaštite i preporukama epidemiološke struke ili ne? Također, uskoro ćemo započeti s cijepljenjem pa se u javnosti često stjecanje imuniteta cijepljenjem smatra situacijom nakon koje nije potrebno nositi masku.

Odgovor je – TREBAMO, dakle maska se OBVEZNO nosi u svim situacijama koje je propisao nacionalni stožeri HZJZ  svojim Odlukama i preporukama, bez obzira na to što smo preboljeli bolest. Naime, još uvijek se ne zna kakav je utjecaj stečenog imuniteta na mogućnost transmisije, odnosno prenošenja bolesti na druge. Temeljem sadašnjeg znanja i znanosti činjenica jest da imunost na bolest ne sprječava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.

Dodatni razlog za nošenje maski je zaštita od širenja drugih virusnih i bakterijskih infekcija dišnog sustava. Time se smanjuju izostanci s posla zbog respiratornih infekcija, odterećuje sustav dijagnostike i liječenja te čuvaju zdravstveni kapaciteti za najpotrebitije. Također je važno da maske nosi što više građana radi jačanja solidarnosti i svijesti o važnosti ove protuepidemijske mjere.

Zbog svega navedenog osobe koje su preboljele COVID-19 moraju nositi maske i to primarno da bi zaštitile druge osobe, a  sekundarno da bi zaštitile sebe.

Obveza nošenja maske ne odnosi se na pojedine osobe koje uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja, što je navedeno u dokumentu Izuzeće od obveze nošenja maske.

 

Izvor: https://www.hzjz.hr/